ANASAYFA       HAKKIMIZDA       ÇİNİ VE KÜTAHYA       UYGULAMALAR      KOLEKSİYONLAR       İLETİŞİM    
   
 

   
   ABAJURLAR
   AYAKLAR RAFLAR MESNETLER
   AYNALAR
   BAHARATLIKLAR
   BALIKLAR
   BAYKUŞLAR
   BİBLOLAR
   BOYALAR
   ÇAMURLAR
   ÇAYDANLIKLAR DEMLİKLER
   ÇEŞMİ BÜLBÜL
   DEKORLU ÜRÜNLER
   DİĞER ÜRÜNLER
   FIRÇALAR
   FIRINLAR
   GÜLEPDANLAR
   GÜVEÇLER
   KANDİLLER
   HAMMADDELER
   HEYKELLER
   İSİMLİKLER
   KEDİLER
   KAFTANLAR
   KALIPLAR
   KAROLAR
   KASELER
   KAVANOZLAR
   KOLEKSİYON ÜRÜNLER
   KUŞLAR
   KUTULAR PLAKETLER
   KÜLLÜKLER

Çinicilikte kullanılan hammaddeler, Kütahya ve komşu illerden sağlanmaktadır. Bu hammaddeler, plastik ve plastik olmayanlar diye ikiye ayrılır. Plastik hammaddeler grubuna "Kırklar Toprağı", "Gri Bilecik Kili", "Maya" ve "Çamaşır Kili", Plastik olmayan hammaddeler grubuna "Çakmak Taşı", "Beyaz Bilecik Kili" ve "Tebeşir" girmektedir.

Bu hammaddelerin belli oranlarda karıştırılmalarıyla "Çark", "Döküm" ve "Pres" diye adlandırılan üç tür harman hazırlanır. Çark harmanında; düz duvar tabağı, vazo, saksı ve şekerlik, döküm harmanında; biblo, bardak, tabak ve küllük, pres harmanında; düz yada desenli duvar plakaları yapılır. Ocaklardan gelen hammaddeler önce öğütülür, çakmak taşı ile bir değirmende kuru olarak karıştırılır. Plastik hammaddeler harman yapılarak, havuzlarda 1-2 gün bekletildikten sonra elek ya da bezden geçirilerek 20-25 gün dinlendirilir. Plastik olmayan hammaddeler de kaynatılarak süzülür ve harmana eklenir. Dinlendirilmiş harman, kapalı suyu alındıktan sonra alçı kalıplara dökülür yada eski fırın plakaları üzerine yayılır. Böylece, harmanın bileşimindeki su oranı ile plastik maddelerin bileşimindeki su oranı eşitlenir. Döküm harmanı, çoğunlukla imalathanelerdeki çark harmanında hazırlanır. Kimi imalathanelerde, çark harmanına belli oranlarda çakmak taşı eklenir. Pres harmanı ise, kuru olarak hazırlanır.

Harmana "Çark", "Torna", "Döküm" ya da "Pres" ile biçim verilir. Çarkların çoğu ayak ile işletilir. Pres kalıplarının çoğu ahşaptır. Alçı kalıplarında kullanılan alçının niteliği çok düşük ve teknoloji ilkeldir.

Kurutma, kışın kapalı yerlerdeki raflarda, yazın ise açık havada yapılır. Plakalar püskürtme, diğer ürünler daldırma yoluyla sırlanır.

Değişik büyüklükte tuğlaların dizilmesi ile silindir biçiminde yapılan fırınlar, ateş hane ve pişirme bölümlerinden oluşur. Pişirme bölümünde raflar kurutulmuştur. Ateş hane bölümünün her iki yanında, sırçanın pişirildiği, pişirme bölümünün "Göz" penceresinden kontrol edilir. Pişirme sıcaklığı 11-14 saatte 800 - 950 dereceye ulaşır. İlki daha düşük ısıda olmak üzere "Çift Pişirme" uygulanır. Çini yapımında kullanılan boyalar yerli ve yabancı kaynaklardan sağlanır.

ÇİNİ DESENLERİNİN YAPILMASINDA BAŞLICA YÖNTEMLER

Sır Altı Tekniği
Kapların fırınlanmadan önce bezenmesine dayanan teknik. Bu teknikte bezeme, yüksek ısıya dayanıklı boyalarla doğrudan kabın üzerine yapılır. Daha sonra üzerine sır çekilen kap, yüksek ısıda fırınlanır. Fırınlama sırasında sır saydamlaşır ve altındaki bezeme ortaya çıkar. Kobalt mavisi, yüksek ısıya en dayanıklı renk olduğu için sır altı bezemede en çok kullanılan renk olmuştur. Bu teknik daha çok Osmanlılar’ca kullanılmıştır.

Sır Üstü Tekniği

Kapların fırınlandıktan sonra bezenmesine dayalı tekniktir. Genellikle saydam olmayan sırlar kullanılır. Sırın üzerine bezeme yapıldıktan sonra kap, düşük ısıda bir kez daha fırınlanır. Fırınlama sırasında desenler ısıyla yumuşayan sırın altına geçer. Bu teknik daha çok Selçuklular’ca kullanılmıştır.

Minai tekniği
Sır altı ve sır üstü tekniklerinin birlikte kullanılmasıdır ve daha çok İran’da yaygındır.

Çini Müzesi
Avukat S.Sadık ATAKAN 'ın babası Hacı Bahattin ATAKAN 'dan kalma, Kütahya 'nın ilk Defterdarının oturduğu elli yıllık ev "S.Sadık ATAKAN Özel Çini Müzesi" olarak ziyarete açıldı. Müzede son ikiyüzelli yılın en güzel çini örneklerini görmek mümkün. En iyi çini ustalarının eserlerinden oluşan binlerce eser, uzun yılların sonunda toplanmış. Ayrıca müzede bir çok antika eşyayı da görmek mümkün. Mutfak eşyaları, Kütahya 'ya gelen ilk radyo, ilk daktilo, dikiş makinası ve mutfak gereçlerini izleyenler nostaljik bir ortamın içinde buluyor kendisini. Ücret ödemeden gezilebilen ve geçmiş ile gelecek arasında bir köprü olan bu ilk özel çini müzesi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.


   
   LALELER
   LAVABOLAR
   MAGNETLER
   MAŞRAPA KUPA BARDAKLAR
   MUMLUKLAR GAZ LAMBALARI    ŞAMDANLAR
   MÜCEVHER KUTULARI
   NARLAR
   NİHALELER
   PEÇETELİKLER
   PLAKALAR
   PROMOSYON ÜRÜNLER
   SAATLER
   SAKSILAR
   SARF MALZEMELER
   SEMAZENLER
   SIRLAR
   SÜRAHİLER VE GÖZYAŞLARI
   ŞEKERLİKLER & MEYVALIKLAR
   ŞİŞELER YAĞDANLIKLAR
   TABAKLAR
   TAKILAR
   TEPSİLER
   TOPLAR
   VAZOLAR
 

     
  Osmangazi Mah. Hafız Mehmet Efendi Sk. B Blok No:1A | KÜTAHYA
  Site içerisinde yer alan görsel içerik ve yazılı materyaller Emek Çini tarafından sağlanmıştır.
  0 545 274 36 35
  İzinsiz kullanılamaz. Kaynak gösterilerek iktibas edilemez.
  zafer-emek@hotmail.com
  Her hakkı saklıdır.
  www.emekciniseramik.com - www.emekcini.com
  Copyright © 2018
     
   
     
ANASAYFA       HAKKIMIZDA       ÇİNİ VE KÜTAHYA       UYGULAMALAR      KOLEKSİYONLAR       İLETİŞİM